دانه چیا و خواص بی نظیرش

دانه چیا و خواص بی نظیرش

چیا دانه ای شبیه تخم شربتی است اما افزون بر آن دارای خواص بسیار دیگری نیز است. نام چیا از واژه ای مایایی گرفته شده که به معنای قدرت است. چیا سرشار از فیبر و از غنی ترین منابع امگا3 است ، افرادی که با مصرف ماهی مشکل دارند میتوانند از دانه چیابرای تامین امگا3 روزانه استفاده نمایند.



چیا سرشار از آنتی اکسیدان بوده که مانع پیری و جلوگیری از انواع سرطان می شود. دانه چیا منبع سرشاری از امگا 3، فیبر، پروتئین، کلسیم، منیزیوم، فسفر است. دانه های چیا با جذب آب تا 12 برابر افزایش حجم داده و باعث ایجاد حس سیری در فرد می شود و برای کسانی که رژیم کم کالری دارند بسیار مناسب است. 

دانه چیا فاقد گلوتن است که برای بیماری سلیاک، عدم تحمل گلوتن یا برای کسانی که فقط سعی دارند از گلوتن اجتناب کنند، فوق العاده است. به طور معمول، دانه های چیا به شکل بیضی کوچک با قطر حدود یک میلیمتر هستند. دانه های چیا در رنگ های گوناگون از جمله قهوه ای، خاکستری، سفید، سیاه و سفید، با رگه های رنگی یافت میشوند.وقتی دانه های چیا را خیس می کنید تا ۱۲ برابر وزن خود آب جذب می کنند و لعاب دار و ژله ای می شوند.


تفاوت چیا و تخم شربتی :

دانه های چیا با تخم شربتی تفاوت داشته و هر کدام خاصیت جداگانه ای دارند. در ایران تخم شربتی از قدیم در نوشیدنی های خنک برای بر طرف کردن عطش در فصل تابستان استفاده می شود. گاهی تخم شربتی به اشتباه به عنوان دانه های چیا خریداری شده و مورد استفاده قرار می گیرد  و یا خواص مربوط به دانه های چیا به تخم شربتی که در ایران فراوان است نسبت داده می شود که درست نیست. تنها شباهت دانه چیا با تخم شربتی لعابدار شدن هر دو است، ولی مهم خواص دانه ها است که با هم فرق دارند.


گنجاندن دانه های چیا در برنامه ی غذایی بسیار ساده است

به طرزی باورنکردنی گنجاندن دانه های چیا در برنامه غذایی آسان است.این دانه ها به خودی خود طعم خاصی ندارند، بنابراین میتوان آنها را تقریبا به هر چیزی افزود. در ضمن نیازی نیست آنها را همچون بذر کتان آسیاب نمائید، که همین امر آماده سازی و استفاده از آن را تسهیل میکند. آنها را میتوان به صورت خام مصرف نمود، در نوشیدنی خیس نمود، به فرنی یا پودینگ افزود و یا حتی به غذاهای پختنی اضافه نمود.

همچنین میتوان روی غلات گندمی صبحانه، ماست، سبزیجات یا برنج بپاشید.از آنجایی که هم قادر به جذب آب و هم چربی هستند، میتوان آنها را برای غلظت سس و حتی در برخی دستور پختها جایگزین تخم مرغ نمود.ضمناً میتوان آنها با آب مخلوط نمود و به صورت ژل مانند درآورد.افزودن دانه های چیا به دستورهای پخت، به طرز مهیجی ارزش غذایی محصول به دست آمده را افزایش میدهد.


ﭼﻨﺪ ﭘﯿﺸﻨﻬﺎﺩ برای مصرف دانه چیا : 

  • چیا خشک ﺭﺍ ﺑﻪ ﺳﺎﻻﺩ ﺧﻮﺩ ﺍﺿﺎﻓﻪ ﻧﻤﻮﺩﻩ ﻭ ﻣﯿﻞ ﮐﻨﯿﺪ.
  • چیا خشک را روی غذاهایی مانند سیب زمینی پخته، ماست، سوپ و … بریزید و میل کنید.
  • چیاﺭﺍ ﺑﻪ ﺍﻧﻮﺍﻉ آش ها ﻭ ﯾﺎ ﺳﻮﭖ ﻫﺎ ﺑﯿﻔﺰﺍﯾﯿﺪ.
  • چیاﺭﺍ روی غلات صبحانه بپاشید و میل کنید.
  • انواع پودینگ صبحانه را با دانه چیا تهیه کنید.
  • چیاﺭﺍ ﺑا ﮔﻮﺟﻪ ﻓﺮﻧﮕﯽ و ادویه های مخصوص مخلوط کرده و یک ﺳﺲ عالی تهیه کنید.
  • چیا ﺭﺍ ﺑﻪ مواد کتلت،کوکو و برگر اضافه کنید.
  • چیا ﺭﺍ می توانید به علت داشتن ترکیبات لعاب دار به صورت محلول در آب (شربت) استفاده کنید. لعاب این دانه ها پس از جذب آب به صورت ژلهای درمی آید که میتواند برای رفع عطش مورد استفاده قرار گیرد.چیا را به بطری آب و یا نوشیدنی های ورزش اضافه کنید و قبل از تمرین یا بازی های ورزشی میل کنید.


نکته: اگر دانه چیا را به صورت خشک میل می کنید،حتماً بعد از آن آب فراوان بنوشید.

ارسال نظر